Blockchain

19 May 2019 13:20 | Peter Baks

Blockchain technologie kan worden geĆÆmplementeerd op alle gebieden waar informatie, die wordt opgeslagen en verzonden, moet worden beschermd tegen verwijdering of ongeautoriseerde wijziging. De eerste keer dat de wereld over blockchain hoorde, was in 2009, toen het eerste blok bitcoin werd gemaakt. Nu zijn er duizenden verschillende blockchains, met een verscheidenheid aan applicaties.

Het implementeren van blockchain voor data-administratie heeft veel voordelen die de huidige databases niet kunnen bieden. Dit is zeer revolutionaire technologie. De constructie van deze data en de specifieke aard van opslag betekenen dat het wordt gedistribueerd, open en openbaar is, waardoor het risico van hackersaanvallen en ongecontroleerde gegevensmanipulatie tot een minimum worden beperkt. Blockchain is ook gedecentraliseerd, wat betekent dat gegevens over de hele wereld beschikbaar zijn, ongeacht nationale grenzen en zonder de noodzaak van een centrale autoriteit.

De industrie waar blockchain toepassingen natuurlijk en noodzakelijk zijn, is verzekeringen. Het zal de operationele kosten en het betalings- en afwikkelingssysteem verlagen. Het zorgt er ook voor dat transacties realtime worden uitgevoerd. Vandaag hebben we backoffices nodig die elke transactie verifiƫren. Blockchain maakt ze overbodig.

Een ander gebied waar blockchain echt het verschil kan maken, en dat is een probleem in praktisch elk land in de wereld, is het bijhouden van medische dossiers van alle laboratoriumresultaten, vaccinaties, afspraken, consultaties, operaties etc. Op dit moment heeft elk medisch centrum zijn eigen register en informatie uitwisseling is moeilijk. Blockchain slecht al deze hindernissen.