'Verplichte AOV voor zzp'ers per 2023 haalbaar'

01 Jan 2021 11:17 | Anonymous

De coronacrisis heeft zzp'ers nog niet massaal bewogen tot het treffen van een voorziening om arbeidsongeschiktheid op te vangen. Voor Maudie Derks, directeur van Acture, reden om opnieuw te pleiten voor het verplicht stellen van een AOV voor zelfstandigen. En wel volgend jaar al.

'Verplichte AOV voor zzp'ers per 2023 haalbaar'

Hoewel 51% van de zzp’ers in de coronacrisis serieuze zorgen heeft gehad over een dalend aantal opdrachten en het wegvallen van inkomen, heeft nog altijd maar een derde van de zelfstandigen iets geregeld om een terugval in inkomen op te vangen. Daar moet de overheid iets aan doen, vindt Maudie Derks, directeur van Acture, de partij achter het Tulpenfonds. De cijfers zijn afkomstig van een zelftest die bezoekers van de Tulpenfonds-website doen.

Spagaat: wel zorgen, niks geregeld

De oplossing van de zzp’ers die wel iets hebben geregeld, bestaat volgens CBS-gegevens uit een dekking via een verzekering, het UWV of een crowdsurance-oplossing. Een op de drie heeft helemaal geen voorziening en eenzelfde groep denkt terug te kunnen vallen op de waarde van zijn bedrijf, de overwaarde van zijn huis of het spaargeld. “Daar zit een bijzondere spagaat. Uit alle onderzoeken blijkt dat zelfstandigen zich wel degelijk zorgen maken over de ‘wat als’-vraag.” 

Giftige cocktail

Volgens Derks is er sprake van schijnzekerheid bij zzp’ers. “Het verwondert mij zeer dat er zo’n groot percentage is dat de waarde van zijn bedrijf of zijn huis opgeeft. Als zelfstandige bén je je bedrijf. Dus wanneer je arbeidsongeschikt raakt, blijft er van die waarde van het bedrijf weinig over.” En de overwaarde van de woning opsouperen bij arbeidsongeschiktheid lijkt Derks ook geen fijne optie. “Het is veelzeggend én tegelijk pijnlijk om vast te stellen dat zzp’ers deze redenen aanvoeren om het daadwerkelijk regelen van een dekking voor zich uit te schuiven. Een perfect
voorbeeld van status quo bias: je houdt de dingen graag zoals ze zijn. Vervolgens combineer je dit met de ‘optimistic bias’: dat overkomt mij toch niet. Zo ontstaat een giftige cocktail die
het welzijn van de groeiende groep zelfstandigen in Nederland bedreigt.”

Uitvoering door private markt

Derks pleit voor het verplicht stellen van een arbeidsongeschiktheidsdekking voor zzp’ers. “Wacht niet op de
volgende uitvoeringstoets van het Pensioenakkoord door UWV waar opnieuw uit zal blijken dat deze niet in staat is de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen nu uit te voeren. Stel de private markt op korte termijn verantwoordelijk voor het aanbieden van een goede dekking, inclusief acceptatieplicht.”

Derks wijst naar de collectieve dekking die platform Temper voor zelfstandigen in de horeca biedt. Een acceptatieplicht leidt volgens haar bovendien niet tot hoge schades. “Dat bewijst bijvoorbeeld de Tulpenfonds crowdsurance-oplossing waarin iedereen wordt geaccepteerd, onafhankelijk van leeftijd of beroep, voor een gemiddelde maandelijkse bijdrage per zelfstandige van € 30. Dus hoezo onbetaalbaar?”

Van valkuil naar vangnet

Wat Acture betreft is verplichtstelling per 1 januari volgend jaar mogelijk. “Ik ben ervan overtuigd dat heel zelfstandig Nederland ergens een oplossing kan vinden, individueel of collectief. De verplichtstelling zou de zzp’ers in Nederland verlossen van een groot risico. Als we stoppen met wegkijken van het probleem maken we van een valkuil een vangnet.”

Powered by Wild Apricot. Try our all-in-one platform for easy membership management